Mødomsmyten

Er du nervøs for, at din kommende mand ikke vil tro på, at du er jomfru, hvis du ikke bløder på jeres bryllupsnat? Er du bange for, at du ved et uheld har fået sprunget hinden forneden, som vidner om at du er jomfru? Eller er du nervøs, fordi du har haft samleje, imens familien tror at du stadig er jomfru?

I Reach taler vi ofte med unge, der frygter, at de eller deres partner har mistet deres mødom.

Men antagelsen om, at man kan se og bevise, hvorvidt en kvinde er jomfru, er faktisk en falsk historie. Kvinder har ikke en hinde, der bliver sprunget ved første samleje. Denne fortælling er slet og ret en myte. En myte er en usand historie, som bliver fortalt fra generation til generation. Myten om jomfruhinden - mødomsmyten - er en sejlivet myte, fordi den er blevet fortalt igennem mange generationer.

En stærk myte

I RED bruger vi ikke ordet mødom – men KØNSKRANS. Det gør vi, fordi kvinder ikke er lukket af forneden. De har ingen hinde, som brydes ved første samleje, de har derimod en “kønskrans”. Dette er en elastisk krans, som består af væv og slimhindefolder, og som ser forskellig ud fra kvinde til kvinde. Det er ikke usædvanligt at en kvinde bløder ved første samleje. Men det skyldes ofte en rift i underlivet eller en infektion. Det skyldes ikke at hun har en jomfruhinde, som mange tror. Ikke engang en læge eller gynækolog kan se eller mærke på en kvindes underliv, om hun er jomfru eller ej. Det er vigtigt at gøre op med mødomsmyten, da den kan bruges som et middel til at kontrollere kvinders seksualitet.

Fakta om kønskransen

Der er mange myter om mødommen, og man taler for lidt om kønskransen. Her kan du læse videnskabeligt fakta på området:

Kønskransen er ikke en lukket hinde

Kønskransen er, som nævnt ovenfor, en cirkelformet elastisk slimhinde, der ligger som en krans rundt om indgangen til skeden. Kvinder har kønskransen hele livet, og fødes ikke med en aflukket hinde. De fødes med én eller flere åbninger i kønskransen, hvor menstruationsblodet kan komme ud.

De fleste kvinder bløder ikke ved første samleje

Forskning viser, at det er under halvdelen af alle kvinder, der bløder ved første samleje. Det er således også en myte, at alle kvinder bløder første gang, de har samleje.

Kvinder, der rent faktisk bløder under første samleje, kan bløde af flere årsager. Slimhinden er elastisk, men der kan godt opstå rifter i den, som medfører en blødning. Der kan også opstå en blødning ved, at et lille blodkar sprænger i skeden.

Man kan hverken se eller mærke, om en kvinde er jomfru

Ligesom den ubrudte jomfruhinde er en myte, er det også en myte, at en mand kan se eller mærke, om en kvinde er jomfru. Heller ikke en gynækolog vil kunne se eller mærke, om en kvinde før i sit liv har haft samleje.

Forbud mod konstruktion af en kunstig hinde

I juli 2019 blev det forbudt for læger i Danmark at udføre operationer på kvinder, hvor man laver en konstruktion af en kunstig jomfruhinde jf. § 72 i autorisationsloven.

I mange andre lande er det fortsat lovligt, og i nogle lande er det normal praksis, at læger udfører disse operationer. En operation er ingen garanti for blødning, og mange bløder ikke selv efter denne type operationer. Et kirurgisk indgreb indebærer altid risici i form af eksempelvis infektion, følgevirkninger af bedøvelsen, dårlig sårheling, blodansamlinger og ar.

Problemerne fortsætter efter bryllupsnatten

Når kvinder finder løsninger på at skaffe blod på bryllupslagenet, så bliver der samtidig holdt liv i myten om, at alle jomfruer bløder, første gang de har samleje. Presset, forventningerne og forestillingen om den unge, uberørte brud opretholdes.

Hvis unge kvinder og mænd oplever et pres hjemmefra, på grund af traditioner eller store forventninger, ændrer det ikke på presset, at der er blod på bryllupslagenet. Presset ændres heller ikke af, at kvinden får en operation. Parret risikerer, at presset og forventningerne fortsætter i ægteskabet og for de kommende generationer. Det er derfor vigtigt at aflive mødomsmyten.

Vi kan rådgive dig

Frygter du for bryllupsnatten, eller vil du bare vide mere, kan du henvende dig anonymt til vores døgnåbne hotline 70 27 76 66, vores chat eller vores online brevkasse.

Vil du vide mere?

Hvilke spørgsmål har andre unge til mødomsmyten?

Herunder kan du se andre unges bekymringer omkring mødomsmyten. De er konstrueret ud fra flere forskellige henvendelser, vi har modtaget i RED Rådgivning, for at bevare de unges anonymitet.

Har du spørgsmål eller har du brug for støtte og rådgivning, så tøv ikke med at kontakte os.

  • Jeg skal giftes med verdens skønneste mand. Vi har været i seng sammen, og jeg blødte ikke første gang, men det var ikke noget problem for ham. Han ved godt, at det ikke er alle piger, der bløder første gang.

    Men nu er problemet, at hans mor vil se lagnet efter bryllupsnatten for at sikre sig, at jeg er jomfru. Så nu ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre. Hvis jeg siger, at jeg ikke blødte første gang, så vil hun ikke tro på, at han var min første. Og så vil det være en skam for hende, at jeg bliver gift med hendes søn. Efter hendes mening er jeg uren.

    Jeg gider ikke starte mit liv sammen med ham med at skulle forklare dem, at jeg faktisk ikke blødte første gang. Jeg gider heller ikke starte mit liv med dem med problemer på grund af gamle traditioner.

    Min forlovede og jeg har talt om det, og vi ved ikke, hvad vi skal gøre.

  • Jeg har haft en kæreste i et års tid. Han har fra starten sagt, at han ville have en kæreste, der var jomfru. Jeg er jomfru, men jeg har brugt tampon, da jeg var yngre.

    Vi har ikke snakket om sex den første tid, vi var sammen. Men nu er han begyndt at nævne det for mig. Jeg er virkelig bange for at miste ham på grund af en jomfruhinde. En af mine veninder har sagt, at hvis han ikke tror på mig, kan jeg tage ham med til lægen for at få tjekket det.

    Passer det? Jeg ved godt, at det ikke er alle piger, der bløder første gang, men jeg tænker på, om der er forskel på at have sex med en pige, der er jomfru og en, der ikke er? Og kan man selv gøre noget for at virke mere som jomfru første gang?

    Selvom jeg er jomfru, er jeg bekymret for, om min mødom er intakt. Jeg har derfor overvejet at få en ny mødom via operation, men jeg synes bare, at det er en rigtig dum ting at gøre.

  • Da jeg var 17 år, blev jeg voldtaget af en fyr. Jeg har aldrig fortalt det her til nogen. Nu er jeg så blevet forlovet med en mand, jeg virkelig elsker. Han tror på, at jeg er jomfru, for det har jeg sagt. Jeg har prøvet at tale med ham om myten om mødommen, men han er lidt gammeldags.

    Jeg har ikke dyrket sex siden den dag, jeg blev voldtaget, og det er flere år siden. Er jeg så blevet strammere igen? Jeg synes nogle gange, at livet er uretfærdigt, og jeg glæder mig til, at den bryllupsnat er overstået, og min mand smiler til mig

  • Jeg skal forloves med min kæreste gennem 3 år. Familierne har taget godt i mod vores forhold og er meget glade på vores vegne. Hans familie er meget traditionelle, og de kræver et bevis for, at jeg er jomfru, inden vi kan blive forlovet.

    Hans familie kender en ældre dame, som siger, at hun kan undersøge kvinder for neden og se, om de er jomfru. Selvom mine forældre var imod undersøgelsen, følte de sig presset til at skulle bevise, at deres datter er en god pige, og jeg kunne ikke sige fra.

    I lørdags blev jeg kørt hjem til denne her ældre kvinde, som undersøgte mig inde på et værelse, mens min mor sad ved siden af mig. Det var meget ubehageligt, og jeg var meget nervøs. Jeg kiggede op i loftet og prøvede på at tænke på noget andet. Hun sagde heldigvis til min kommende svigermor, at jeg er jomfru.

    Siden undersøgelsen har jeg haft det så dårligt. Jeg kan ikke sove om natten, for hver gang jeg lukker øjnene, kan jeg se loftet fra værelset, hvor jeg blev undersøgt, og min krop bliver helt anspændt. Jeg føler, at min kommende svigermor allerede har gjort sig dårlige tanker om mig, siden jeg skulle bevise, at jeg er god nok.

    Jeg er vred på min svigermor, fordi jeg skulle undersøges, og jeg er vred på min forlovede, fordi han ikke fik det stoppet. Min forlovede forstår mig ikke, og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre.

  • For 4 år siden havde jeg en kæreste, som jeg troede, jeg skulle giftes med. Vores forhold var godt, vi stolede på og respekterede hinanden. En dag var vi hjemme hos ham og mens vi lå og kyssede, fik vi meget lyst til hinanden. Vi havde sex den dag og også nogle gange efter det. Da jeg havde sex med min kæreste, kom der en lille plet blod. Det var ellers en rar oplevelse og han hjalp mig, så jeg ikke følte, at det blev pinligt. Vi var sammen i 3 år efter det, men blev nødt til at gå fra hinanden.

    Efter jeg gik fra min ekskæreste, besluttede jeg mig for at blive opereret og få en ny mødom. Jeg sparede sammen over mange måneder og skjulte operationen for mine forældre.

    Jeg er blevet gift for 2 uger siden, og jeg blødte ikke, da vi havde sex. Min mand blev vred og tvang mig til sex igen for at se, om han kunne få mig til at bløde. Men jeg blødte ikke. Jeg har forsøgt at forklare ham, at ikke alle kvinder bløder første gang, de har sex. Men han vil ikke tro på mig, og jeg kan mærke, at han tager afstand fra mig. Jeg er ked af det og bange. Hvorfor blødte jeg ikke efter min operation? Og hvad kan jeg gøre for at få min mand god igen? Jeg håber, I kan hjælpe mig.

Forrige
Forrige

Forbud mod socialt liv

Næste
Næste

LGBT+