Dobbeltliv

Jeg kender mange, der lever et dobbeltliv. Et liv derhjemme – og et andet når de er ude. Derhjemme er man lydig, opvartende og smilende. Ude er man i front, hvad angår holdninger og meninger. Er altid på, er god til at få venner og være med i diskussionerne. Det må man aldrig derhjemme. Man kan sammenligne det lidt med, når man skifter tøj. Derhjemme har man meget fint og respektabelt tøj på – når man er ude, er det godt, hvis tøjet er meget mere farverigt og festligt.
— anonym, 21 år

Vi taler med mange unge, som står overfor udfordringer, der tvinger dem til at leve et dobbeltliv som en måde at beskytte sig selv på mod kontrol og vold i deres familie.

Unge, der oplever kontrol og vold i deres familie, står over for en vedvarende frygt. Man kan føle sig fanget og magtesløs overfor de forhold, man befinder sig i. For at undgå yderligere konfrontation og potentielt farlige situationer, vælger nogle unge at leve et dobbeltliv som en overlevelsesmekanisme.

At opretholde et dobbeltliv er en enorm psykologisk byrde. Man bærer på hemmeligheden og frygten for at blive opdaget, hvilket kan føre til stress, angst og depression. Det kan også påvirke ens selvværd og følelse af egen værdi, da man konstant må skjule ens sande selv. Det betyder, at man skjuler væsentlige dele af sin identitet og følelser, og det kan føre til en følelse af at miste sig selv og sin autenticitet - at føle sig forkert.

Mange unge oplever en dyb sorg over ikke at kunne være ærlige omkring, hvem de er.

Nogle mulige reaktioner på at leve dobbeltliv kan være følelsen af skyld og skam, isolation og ensomhed. Man kan have svært ved at åbne sig og søge støtte fra venner eller professionelle, fordi man er bange for at afsløre ens hemmelighed eller for rygter. Men du kan tale med os - vi har tavshedspligt, og du kan være anonym.

Lever du et dobbeltliv?

Du kan få gratis støtte og rådgivning hos os. Henvend dig anonymt til vores døgnåbne hotline 70 27 76 66, vores chat eller vores online brevkasse.

Næste
Næste

Ensomhed